Микола Слободянюк: «Академія «Діназу» вже дає хороші плоди»

Середа, Листопада 8, 2017 - 12:22

Наставник першої команди зробив підсумок чемпіонату області.

Для дорослої команди «Діназу» нинішній сезон видався дуже непростим. В першому колі наш колектив тривалий час очолював турнірну таблицю, потім трохи знизив оберти й опустився на кілька щаблів нижче. Під час літньої перерви тодішній наставник Ігор Продан змушений був залишити клуб, а керувати футболістами став Микола Слободянюк. Велика група з шістнадцяти гравців також вирішила продовжити кар’єру в іншій команді, тому тренеру довелося збирати фактично новий колектив.

Було непросто, але попри скептичні розмови «Діназ» вистояв та зберіг місце в чільній п’ятірці. Як це вдалося, ми попросили розповісти наставника вишгородців.

- В першому колі ми були серед претендентів на чемпіонство, але влітку відбулися кадрові перестановки в клубі і багато гравців залишили команду. Довелося збирати новий колектив. Шукали футболістів в дуже стислі строки, буквально за тиждень зібрали команду. Піднімали всі контакти, обдзвонювали вихованців «Діназу», котрі з тих чи інших причин ніде не грали. Вже по ходу чемпіонату дозаявили ще кількох футболістів, які, як виявилося потім, нам дуже допомогли.

- Задоволені виступом команди?

- Оцінювати перше коло не стану, а ось щодо другого, то, звичайно, є певні претензії і побажання. Повного комфорту не відчуваю, оскільки довелося в авральному порядку збирати новий колектив, отож говорити про якісь команді дії, злагодженість не варто. Ми лише тиждень тренувалися перед відновленням чемпіонату. Були в матчах хороші моменти, але й виникали непорозуміння на рівному місці.

- Хто проявив себе у цей складний час з кращого боку?

- Основний тягар у другому колу ліг на плечі Паші Навального, Сергія Долженко, Єгора Ланіна, Дмитра Колочко, Слави Пруднікова, Богдана Андрієнко. Капітан Вадим Побережний відіграв на своєму рівні, а ось Жора Завалякін спочатку непогано допомагав, а потім трішки здувся… Саме ці футболісти допомогли нам втриматися на належному рівні.

- Проблеми в яких лініях дошкуляли найбільше?

- Без замін відіграв голкіпер Прудніков. Частенько нас виручав. А ось у всіх інших лініях час від часу виникали проблеми. Хтось випадав з різних причин, хтось не міг грати на рівні. Лава запасних була дуже короткою і не завжди вдавалося вводити свіжі сили.

- Не дивно, що в такій ситуації до основного складу були залучені 17-річні вихованці клубної футбольної академії «Діназу»...

- Так, ми заявили одразу кількох юних гравців 2001 року народження, вихованців Андрія Гірчі. Андрій Дорошенко, Руслан Подоль, Саня Канавін, Влад Слободянюк почали виходити чи не з перших матчів другого кола на поле. Кілька разів дехто з них з’являвся навіть в стартовому складі. Безперечно, їм ще непросто ось так одразу з юнацького футболу перейти в дорослий, але хлопці не знітилися і продемонстрували характер. Були певні ігрові помилки, але ж куди без них у футболі. На підході маємо ще кількох юних футболістів академії «Діназу», котрих будемо підключати до основної команди вже в наступному сезоні. Це воротар Дмитро Солонуха та півзахисник Дмитро Марчук («Діназ-2001»), захисник Ярослав Ізотов, нападник Дмитро Клименко, півзахисники Олександр Жовтенко та Алі Гайдейчук («Діназ-2002»), півзахисник Рустам Гайдейчук («Діназ-2000»). Приємно, що щоденна копітка робота всіх тренерів та адмінкорпусу «Діназу» дає такі хороші плоди.

- Новачкам вдалося повноцінно компенсувати літні кадрові втрати?

- Не зовсім. Хлопці старалися, билися, але команда гра все ж таки шкутильгала. Переважно досягали результату за рахунок індивідуальних дій того чи іншого футболіста, або ж завдяки великому бажання боротися на полі. Багатьом гравцям не вистачало досвіду в матчах на обласному рівні.

- Назвіть найкращі та найгірші матчі команди в другому колі?

- Серед кращих я назву перемоги над «Богуславом» (3:0) та «Здвижем» (4:2). До провальних перш за все віднесу поразки від «Меліоратора» та «Кристала». Півтора тайми непогано грали з «Васильковим», а потім провалилися і це нам коштували турнірних очок.

- А красивий гол чемпіонату у виконанні ваших підопічних пригадаєте?

- Мабуть назву м’яч Богдана Андрієнко зі штрафного в матчі останнього туру проти «Авангарду-Мала Снітинка» в гостях. Його удар метрів з 25-ти, коли м’яч перелетів «стінку» і «зняв павутину в «дев’ятці» снітинських воріт став справжньою окрасою чемпіонату.

- Будемо очікувати подібних голів і наступного сезону. А які перспективи першої команди?

- Зараз у нас тривала перерва. Що буде далі, вирішить керівництво футбольного клубу. Вершина всієї футболь піраміди (доросла команда в чемпіонаті області) повинна зберегтися. Це певний стимул для всіх вихованців академії.

- На сайті Київської обласної федерації футболу визначають кращого тренера і гравця чемпіонату. Ви та Сергій Долженко претендуєте на ці звання…

- Що ж, така оцінка дуже приємна. Щодо тренера, то частіше за все тут вибирають наставника чемпіонів. Це цілком закономірно і я аж ніяк не переживаю з цього приводу. А ось Сергій дійсно заслуговує на визнання. Можливо йому не вистало матчів, щоб себе проявити ще більше, адже хлопчина з’явився в команді тільки в другий частині сезону, але те, що він класний футболіст, який прогресує і до того ж володіє певним універсалізмом – факт безсумнівний. Гадаю, Долженко може з часом грати в хорошій професіональній команді.  

Коментувати:

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Наші партнери